tisdag 30 september 2014

Våra böcker från augusti 2013 till september 2014

Då för drygt ett år sen läste vi den isländska romanen "Himmel och helvete" av Jón Kalman Stefánsson . Berättelsen utspelas på norra Island för drygt 100 år sen och handlar om lycka och drömmar, om livet och döden och hur man tar sig igenom en fruktansvärd tragedi. Fem av oss läste den och gav den i snitt betyget 4.2.

i oktober läste vi "Väldigt sällan fin" av Samid Said som handlar om Noha som blir student i Linköping och strävar efter att upprätthålla sin identitet som muslim och eritrean i sitt nya sammanhang. intressant läsning, men ingen höjdarbok enligt mig (Maria).
Nästa bok "Mina fräknar" av Sofia Hallberg tyckte jag var vår hittills sämsta bok inte mer värd än 1*.
Vi var inte eniga i den bedömningen men jag har inga anteckningar kvar av den sammanlagda betygsättningen. 

2014 inleddes med Therese Söderlinds "Vägen mot Bålberget". Eftersom den är tjock, på 590 sidor var tanken att vi skulle läsa den uppdelat på fyra träffar en för varje århundrade som berättelsen spänner över. Det blev två tillfällen. Alla ville fortsätta läsningen när vi kommit igång. Vi tyckte alla att det var en fascinerande berättelse, framför allt de delar som utspelar sig på 16- och 1700-talen och är direkt anknutna till häxprocesserna.

"Den röda soffan" av Michelle Lesbre är en tunn bok som handlar om en fransk kvinna som ger sig av på en resa längs transsibiriska järnvägen för att söka efter sin föredetta man som flyttat till Sibirien. Det är en finstämd berättelse utformad i filmatisk form. Den fick 3 st 4:or och 1st 2:a av oss fyra som diskuterade den.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar